Jūs atrodaties šeit

Piensaimnieki spriež par zālāju kvalitāti un rupjās barības gatavošanu

Lopkopība
Piena lopkopība

LLKC Ogres konsultāciju biroja interešu grupas “Slaucamo govju ganāmpulka apsaimniekošana, izvērtējot rupjās barības sagremojamību un barības izmantošanas efektivitāti” septiņu saimniecību pirmā tikšanās notika maija beigās Alojas novada Braslavas pagasta saimniecībā “Apsītes”. Saimnieks Dainis Kreišmanis šogad pirmais uzņēma pārējos interešu grupas dalībniekus,  arī 2017. gadā šajā saimniecībā notika piensaimnieku tikšanās – Zālēdāju projekta fermu diena par lopbarības pupu izēdināšanas lietderību slaucamajām govīm. “Apsītēs” tiek audzētas lopbarības pupas 62 ha platībā ar vidējo ražību 3 t/ha. Saimniecībā ir augstražīgs 50 slaucamo govju ganāmpulks ar piesietās turēšanas un ganību sistēmu.

Interešu grupā 2018. gadā piedalās septiņas saimniecības no Limbažu un Pierīgas reģioniem ar slaucamo govju skaitu no 30-50, tātad vidējo saimniecību grupa. Ganāmpulku ražība ir vidēji no 6179 kg līdz 10 652 kg. Dažas saimniecības grupā iesaistās jau trešo gadu, trīs saimniecības ir jaunas, – pirmo gadu.

Interešu grupas tikšanās reizes tēma bija ganību sezonas un barības gatavošanas uzsākšana, kā arī dalībnieku iepazīšanās un starta datu fiksēšana, noskaidrojot katras saimniecības rādītājus un pārspriežot  mērķus. Kopīgi tika izanalizēta 2017. gada skābbarības kvalitāte pēc tās testēšanas pārskatiem. Trīs dažādu skābbarības rādītāju analīze, uzsverot tās apēdamības un sagremojamības noteikšanu, tika veikta kā teorētisks ievads turpmākajam darbam katram dalībniekam, izvērtējot savas sagatavotās skābbarības kvalitāti.

 

Sausna, %

CP, %

NDF, %

ADF, %

Vid. dzīvmasa, kg

NDF apēdamība, kg

Sausnas apēdamība, kg

CP nodrošinājums, g

SKB 1

21,04

14,10

46,74

31,89

570

6,84

14

1974

SKB2

35,03

13,09

55,45

34,76

570

6,84

12

1570

SKB3

19,11

14,82

44,83

29,85

570

6,84

15,2

2255

 

Noskaidrojām, ka ar lielāku kokšķiedras saturu (NDF un ADF) skābbarībā  barības apēdamība samazināsies, līdz ar to arī barības vielu nodrošinājums, šoreiz akcentējot kopproteīnu. Tika pārrunāts arī par urīnvielas analīžu nozīmi ēdināšanas apsaimniekošanā, īpaši pie pārlieku augsta rādītāja, radot lielāku izpratni par to, ka, dzenoties pēc augstākiem izslaukumiem un izēdinot barības devu ar lielu proteīna saturu, tas var novest pie pretēja rezultāta – paaugstināta urīnviela var samazināt izslaukumu par ~3 kg, jo tiek tērēta enerģija liekā proteīna sintēzei par urīnvielu, turklāt palielināta amonjaka koncentrācija spureklī traucē mikroorganismiem, kas šķeļ kokšķiedru, tādēji atkal samazinot barības sagremojamību, turklāt vēl radot negatīvu ietekmi uz hormonu līmeni un auglību.

Saimniecības apskates laikā dalībnieki iepazinās ar slaucamo govju turēšanas sistēmu un ēdināšanas plānu, teļu turēšanu, kā arī nobarojamo bullīšu turēšanas koncepciju, veica zālāju lauku apskati, apspriežot ieilgušo sausumu, kas kavē zāles augšanas procesus. Kopīgi izvērtējot pļaušanas servisa ziņas, nosprieda, ka ir jāpļauj, un nav ko gaidīt, tāpēc pēc tikšanās dalībnieki ziņoja, ka uz 30. maiju sagatavoti jau pirmā pļāvuma skābsiena ruļļi.

Uz nākamo tikšanās reizi katram dalībniekam tika dots uzdevums informēt par barības gatavošanas procesu, kā arī veikt analīzes sagatavotajai barībai, lai varētu izvērtēt šī gada rezultātus.

Piedaloties interešu grupā, saimniekiem, izmantojot citam cita pieredzi un konsultanta zināšanas, tiek nodrošināta labās prakses apmaiņa un pārnese. Grupu vada LLKC Ogres konsultāciju biroja lopkopības konsultante Aija Galeja.

Aija Galeja,

 LLKC Ogres konsultāciju biroja lopkopības konsultante

Foto Galerija: