Jūs atrodaties šeit

Skābbarības konkurss 2024

Lopkopība

LLKC uzsāk ikgadējo Skābbarības konkursu 2024

Skābbarības konkursa mērķis ir aktualizēt un motivēt augstvērtīgas rupjās lopbarības (skābbarības, skābsiena, kukurūzas skābbarības) gatavošanu piena un gaļas lopkopības saimniecībās.

Par konkursa norisi jautāt savu rajonu LLKC lopkopības konsultantiem.

Skābbarības konkursa nolikums un ONLINE pieteikšanās anketa:

Saite https://forms.office.com/e/VuJPqVF72Q

vai

A qr code on a screen</p>
<p>AI-generated content may be incorrect.

SKĀBBARĪBAS KONKURSA NOLIKUMS 2024

Konkursa norises laiks – 2024. gada augusts līdz 2025. gada 15.  janvāris.

Paraugus var ņemt gan ēdināšanas pakalpojuma sniedzēji, gan mūsu LLKC konsultanti.

Paraugus no bedrēm un tranšejām vajadzētu ņemt ar lielo zondi. Šis ir maksas pakalpojums, kuru var nodrošināt LLKC Lopkopības nodaļas speciālists Harijs Jēkabsons – mēriekārtu tehniķis, iepriekš sazinoties pa tālruni 63050220 vai 26674146,  vai Ilmārs Gruduls - 29421467.

LLKC Lopkopības nodaļa

 

Informācija papildināta 25.02.2025.

Skābbarības konkursa 2024 rezultāti

Domai par labu skābbarību jāaizsākas jau rudenī, kad zālājus vajag pareizi apstrādāt un ieziemot.  Atkarībā no tā, cik agri iestājas pavasaris, vienmēr jāatrod pareizais risinājums, kad veikt zālāju mēslošanu, lai zelmenis paspēj gan pabaroties, gan izaugt, lai pareizajā laikā uzsāktu rupjās lopbarības sagatavošanu. Tālāk var redzēt skābbarību kvalitātes vidējos rādītājus. Savukārt savus rezultātus var atšifrēt pēc paraugu laboratoriskajiem numuriem (skat. pielikumu).

1. tabula. Rituļu skābbarība

Vidējie rādītāji Sausna, % Proteīns,
% sausnā
NEL,
MJ/kg sausnā
DDM,
% sausnā
Visi paraugi 37,76 14,62 5,89 63,84
Konvencionālie 38,48 14,43 5,9 63,88
Bioloģiskie 35,71 15,16 5,85 63,74
Labākie rādītāji   21,1 6,7 72,54

2. tabula. Rituļu skābbarība

Vidēji Sausna Proteīns NEL DDM,% Optimāls
pH
stiebrzāles + lucerna 37,12 15,51 5,9 64,71 50%
stiebrzāles + sark.āb. 36,75 14,31 5,9 63,61 95%
stiebrzāles 37,51 14,62 6 65,81 100%
lucerna 36,43 18,19 5,8 63,92 34%
sarkanais āboliņš 59,57 15,75 6 63,36 100%

3. tabula. Zāles skābbarība tranšejās

  Sausna Proteīns NEL DDM, % Optimāls pH
Vidēji visiem 33,94 15,19 5,86 63,88 87%
Labākie   21,1 7,3 71,3  

4. tabula. Zāles skābbarība stirpās

  Sausna Proteīns NEL DDM, % Optimāls pH
Vidēji visiem 35,39 15,73 5,81 65,91 82%
Labākie   20,1 6,46 70,98  

 

5. tabula. Zāles skābbarība tuneļos

  Sausna Proteīns NEL DDM, % Optimāls pH
Vidēji visiem 37 16,69 5,92 65,35 100%
Labākie   19,8 6,23 68,3  

6. tabula. Kukurūzas skābbarība

  Sausna Ciete NEL DDM,%
Vidēji visiem 36,99 36,26 6,8 73,24
Labākie   48,91 7,97 75,6
Tuneļos 36,32 36,86 6,77 72,4
Tranšejās 37,09 35,69 6,78 73,53
Stirpās 37,48 37,49 6,92 72,82
Bioloģiskā 35,81 38,81 7 74,25

 

Rādītājs, par kuru biežāk runājam, domājot par klimatam draudzīgu saimniekošanu, ir sausnas sagremojamība. Tas ir ļoti būtisks rādītājs, lai saimniekotu efektīvi un pilnvērtīgi izmantotu rupjās lopbarības potenciālu, kas ir arī sava veida enerģijas rādītājs. Gan laboratoriskajos izmēģinājumos, gan izmēģinājumos ar dzīvniekiem ir pierādīts, ka sagremojamā sausna (DDM) ir cieši saistīta ar ADF (kokšķiedras) rādītāju. Faktori, kas palielina ADF rādītāju, piemēram, zāles pāraugšana, nopļautās zāles pārāk ilga atrašanās uz lauka, lietus, samazina barības sagremojamību. Konkursam šo rādītāju aprēķinām ar formulām no ADF, lai būtu salīdzināmi rezultāti. Dažādās laboratorijās var tikt lietoti nedaudz atšķirīgi regresijas vienādojumi šī rādītāja aprēķināšanai, kas iegūti, pamatojoties uz lielu laboratorisko izmeklējumu skaitu.

Plašāk lietotais vienādojums ir DDM, % = 88,9 - (0,779 x ADF %)

Skābbarības konkursa 2024 nominanti pa kategorijām:

Nominācija: Zāles skābbarība rituļos

  1. Jānis Neicenieks, ZS Ceriņi, Preiļu nov.
  2. Jura Tapiņa, Dienvidkurzemes nov.
  3. Māris Bērziņš, ZS Rīgmaļi, Talsu nov.
  4. Māris Drukmanis, ZS Liepas, Kuldīgas nov.
  5. Dainis Drikāns, SIA “Liepiņas DD”, Alūksnes nov.
  6. Dace Meldere, SIA Lāses AM, Kuldīgas nov.
  7. Jānis Rosickis, Tukuma nov.
  8. Inese Grasberga, ZS Liepiņas, Limbažu nov.
  9. Silvestrs Brūvers, ZS Brūveri, Līvānu nov.
  10. Jānis Mūrmanis, ZS Murķīši, Ogres nov.

Nominācija: Zāles skābbarība stirpas un tuneļi

  1. Lauris Ikaunieks, ZS Lazdu Mājas, Rēzeknes nov.
  2. Jānis Neicenieks, ZS Ceriņi, Preiļu nov.
  3. Edgars Verpakovskis, ZS Mazrozītes, Jelgavas nov.
  4. Egīls Seņkāns, SIA Lestene, Tukuma nov.
  5. Lauma Gelžina, SIA Vārpa Agro, Dobeles nov.
  6. Mārtiņš Lielcepurs ZS Sējas, Jelgavas nov.
  7. Māris Rehtšprehers, ZS Mazlauri, Siguldas nov.
  8. Jānis Miķelsons, ZS Mikaitas, limbažu nov.
  9. Inta Cinglere, ZS Dambjupītes, Alūksnes nov.
  10. Jānis Blūms, SIA Jaunītes GB, Limbažu nov.

Nominācija: Zāles skābbarība tranšejas

  1. Ainārs Stiebris, LIS Jaunpils, Tukuma nov.
  2. Ingars Ronis, ZS Kokles, Dobeles nov.
  3. Pauls Sermais, SIA Gribolva, Preiļu nov.
  4. Broņislava Petrēvica, SIA Ezermaļi 3, Dienvidkurzemes nov.
  5. Viktors Klagišs, ZS Zarečje, Krāslavas nov.
  6. Līga Andersone, SIA Pusleiši, Saldus nov.
  7. Nils Bergmanis, SIA Ogres Piens, Ogres nov.
  8. Marita Spundiņa, SIA Saldus Druva, Saldus nov.
  9. Egils Šarkuns, SIA Rokāde PLUS, Aizkraukles nov.
  10. Uldis Ķirsis, SIA RĀVAS, Saldus nov.

Nominācija: Kukurūzas skābbarība

  1. Ilze Ādamsone, ZS Jāņkalni, Limbažu nov.,
  2. Viola Lūse, ZS Brīvzemnieki, Tukuma nov.,
  3. Dace Meldere, SIA Lāses AM, Kuldīgas nov.,
  4. Līga Andersone, SIA Pusleiši,Saldus nov.,
  5. Mārtiņš Lielcepurs, ZS Sējas, Jelgavas nov.,
  6. Egīls Seņkāns, SIA LESTENE, Tukuma nov.,
  7. Indulis Ieviņš, MPS Vecauce,  Dobeles nov.,
  8. Māris Rehtšprehers, ZS Mazlauri, Siguldas nov., 
  9. Vasīlijs Ceļs Stabulnieki Augšdaugavas n
  10. Iveta Tīrumniece, ZS Kalna Dambrāni, Jēkabpils nov.,
  11. Edgars Verpakovskis, ZS Mazrozītes, Jelgavas nov.,
  12. Ēvalds Šmala-Šmāliņš, ZS Vītoliņi, Talsu nov.

Lai gan katru gadu vidējie skābbarības kvalitatīvie rādītāji uzlabojas, vērtējot vidējos rādītājus redzams, ka visiem vēl ir, kur augt. Tā kā konkursam nav iesūtīti paraugi no visām Latvijas saimniecībam ir skaidrs, ka kopaina noteikti ir atsķirīgāka. Tomēr prieks radīt sacensību garu, kas liek domāt par kvalitatīvu rupjo barību, tās pašpietiekamību un kvalitāti.

Materiālu sagatavoja:

Laila Plīta
LLKC Lopkopības nodaļas konsultante
Tālrunis: +371 27175940
E-pasts: laila.plita@llkc.lv