Jūs atrodaties šeit
Preiļu konsultāciju birojs izvērtē sagatavoto skābbarību
Jau par tradīciju kļuvis “Skābbarības konkurss”, kas 17. janvārī notika LLKC Preiļu konsultāciju birojā. Konkursā iesaistījās 18 saimniecībās, kopējais analizēto paraugu bija skaits 34.
Noņemtajiem skābbarības paraugiem Jelgavā, LLU Biotehnoloģiju zinātniskās laboratorijas Agronomisko analīžu nodaļā, tika veiktas analīzes. 80% saimniecību skābbarību gatavo rituļos, 20% – tranšejās. Pagājušais gads mūsu zemniekiem bija pārbaudījumu gads, jo lietavu dēļ kavējās rupjās lopbarības – siena un skābbarības – optimālais sagatavošanas laiks. Ja 2016. gadā 20. maijā dažas saimniecības uzsāka skābbarības gatavošanu, tad 2017. gadā agrākais laiks bija 30. maijs, vidēji 10 dienas vēlāk. Svarīgi ir neparaudzēt zāli, jo ar katru novēlotu dienu tajā mazinās proteīna un enerģijas līmenis, bet palielinās kokšķiedras daudzums. Stiebrzāles jāpļauj stiebrošanas, tauriņzieži – pumpurošanās fāzē. Liela nozīme ir tam, kādi laika apstākļi, kāda lopbarības sagatavošanas tehnika izmantota, kā darbojas ietinēji, preses, cik kvalitatīva plēve.
Ja salīdzinām pagājušā gada analīžu rezultātus rituļos un tranšejās gatavotajai skābbarībai, tad labāki rezultāti tranšejās gatavotajai skābbarībai bija sekojoši (skat 1. tabulu).
1. tabula. Rituļu un tranšeju skābbarību vidējie rādītāji
Skābbarība sagatavota |
Sausna, % |
Kopproteīns,% sausnā |
NDF, % sausnā |
ADF, % sausnā |
NEL, MJ/kg sausnas |
Ca, % sausnā |
P, % sausnā |
Koppelni, % sausnā |
rituļos |
32,76 |
11,78 |
51,40 |
33,91 |
5,90 |
0,80 |
0,27 |
9,34 |
tranšejās |
34,71 |
13,85 |
50,91 |
33,56 |
5,93 |
0,84 |
0,29 |
10,46 |
Izvērtējot rezultātus: pirmā vieta – z/s “Kapteiņi” (Līvānu novads), otrā vieta – z/s “Ceriņi” (Vārkavas novads), trešā vieta – z/s “Ozoldārzs” (Līvānu novads).
2. tabula. 2017. gada labāko skābbarības analīžu rādītāji
|
Botāniskais sastāvs |
Pļaušanas laiks |
Sausna, % |
Kop Proteīns,% sausnā |
NDF, % sausnā |
ADF, % sausnā |
NEL, MJ/kg sausnas |
Ca, % sausnā |
P, % sausnā |
Koppelni, % sausnā |
1 |
āboliņa stiebrz. mix |
16.06.2017 |
22,31 |
15,83 |
41,15 |
28,64 |
6,32 |
0,96 |
0,26 |
8,29 |
2 |
āboliņa stiebrz. mix |
16.06.2017 |
26,34 |
16,47 |
45,16 |
30,49 |
6,18 |
0,80 |
0,33 |
10,28 |
3 |
āboliņa stiebrz. mix |
10.06.2017 |
24,04 |
13,60 |
42,49 |
27,92 |
6,38 |
1,25 |
0,29 |
8,73 |
Pasākuma dalībnieki dalījās savā pieredzē par skābbarības gatavošanu, tika pārrunāts par pamatnosacījumiem skābbarības sagatavošanā un skābbarības kvalitāti ietekmējošiem faktoriem. Katram dalībniekam tika biroja speciāli sagatavota mape ar informatīvajiem materiāliem, pirmo vietu ieguvusī saimniecība saņēma no LLKC žurnāla „Latvijas Lopkopis” abonementu.
Zita Briška, LLKC Preiļu biroja lopkopības konsultante