Jūs atrodaties šeit
Iznācis novembra “Latvijas Lopkopis”
Novembra “Latvijas Lopkopī” Latvijas Lauku konsultāciju izglītības centra (LLKC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis analizē Latvijas lauksaimnieku ekonomisko situāciju attiecībā pret Eiropas vidējiem rādītājiem. Galvenie secinājumi – graudu audzētāji, pateicoties spēcīgai kooperācijai, jau dzīvo ar Eiropas vidējām iepirkuma cenām, kamēr lopkopībā esam tālu no tās. LLKC aprēķini rāda, ka, piemēram, piena lopkopībā zemnieku ieņēmumi konstanti ir par 30–35% zemāki par ES vidējiem. Kā situāciju mainīt? Mārtiņš Cimermanis: “Nepieciešama kooperēšanās. Skandināvijā, Polijā un citur Eiropā ir spēcīga kooperācija, kas savāc pienu no saimniecībām, koncentrējot to tādā apjomā, lai varētu pārdot par maksimāli labāko cenu.”
Novembra žurnālā lasiet interviju ar Vidrižu puses saimnieci Aiju Ošāni, kura kopā ar dēlu Arvīdu ķērusies pie ‘Aberdeen – Angus’ gaļas liellopu un ‘Oxforddown’ aitu tīršķirnes ganāmpulku veidošanas. Aijas mērķis ir izveidot ekskluzīvas gaļas produkcijas piedāvājumu vietējam tirgum un arī eksportam.
Savu pieredzi pāriešanā no piena ražošanas uz gaļas lopu audzēšanu stāsta Mazsalacas zemnieku saimniecības “Riekstiņi” īpašniece Inese Riekstiņa. Viņa stāsta, ka process sākts jau pirms 16 gadiem, tas darīts nevis ekonomisku apsvērumu, bet gan patikšanas dēļ. Savukārt par Siguldas Ciltslietu mākslīgās apsēklošanas stacijas (SCMAS) darbu un piedāvājumu gan piena, gan gaļas lopu audzētājiem stāsta SCMAS valdes priekšsēdētājs Nils Ivars Feodorovs un valdes locekle Sarmīte Arcimoviča.
Žurnālā, kā ierasts, arī profesionālu konsultantu raksti. LLKC vecākā speciāliste lopkopībā Ziedīte Bimšteine skaidro, kādi ir slaucamo govju ilgmūžību ietekmējošie faktori. LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja un žurnāla nozaru redaktore Silvija Dreijere skaidro, kas ir laktoze pienā un kā nodrošināt tās nepieciešamo daudzumu pienā. Lietderīgs būs arī S. Dreijeres un Lielbritānijas veterinārārsta Džeimsa Hasbenda raksts par govju pasargāšanu no vielmaiņas slimībām tranzītperiodā.
Par Zviedrijas piensaimnieka Kristera Eskilsona pieredzi piena ražošanā žurnālā stāsta Mārīte Vucenlazdāne, LLKC Preiļu konsultāciju biroja vadītāja.
Kā ierasts, “Latvijas Lopkopī” arī žurnālistes Daces Milleres raksts, kas būs lietderīgs visiem zirgu mīļiem. Šoreiz speciālistu skaidrojumi, kā ziemas periodā noturēt vasarā panākto zirgu sagatavotību un ieteikumi ēdināšanai. Tāpat arī lasiet ieteikumus saimnieku veselībai, aktuālās ārvalstu ziņas, recepti – šoreiz, kā pagatavot liellopu gaļu Burgundijas gaumē, kā arī anekdotes.
Atgādinām, ka žurnālu “Latvijas Lopkopis” nākamajam gadam iespējams abonēt VAS “Latvijas Pasts” pasta nodaļās visā Latvijā, abonēšanas indekss – 2044, pasūtīšanu iespējams veikt arī elektroniski “Latvijas Pasts” mājaslapas elektroniskās abonēšanas sadaļā: https://abone.pasts.lv/lv/latvijas_preses_izdevumi/zurnali/2044/2017_gads/
Žurnālu var iegādāties arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā Ozolniekos.
Iveta Tomsone, LLKC Apgāda vadītāja
Pievienot komentāru