Jūs atrodaties šeit
Kā rodas sviestskābi veidojošās baktērijas
Skābbarība ir vērtīga barība govīm un tāpēc arī veido lielāko daļu no govju barības devas. Normālu ieskābšanas jeb iekonservēšanās procesu skābbarībā nodrošina baktērijas, kas anaerobos jeb bezgaisa apstākļos ražo pienskābi.
Ja ieskābšana nenotiek pietiekoši ātri un attiecīgi pH pazeminās lēnām, tad var sākt vairoties tādas baktērijām kā Clostridium tyrobutyricum jeb sviestskābi veidojošās baktērijas.
Šie mikroorganismi ne tikai papildus noārda barības vielas skābbarībā, bet arī ražo sviestskābi. Ja sviestskābi veidojošās baktērijas aug un saražo sviestskābi vairāk par 0,5% no skābbarības sausnas, tad, izbarojot šādu skābbarību govīm, tiek paaugstināts risks dzīvniekiem saslimt un/vai klostrīdiju sporām nonākt pienā un bojāt piena kvalitāti.
Lai labāk izprastu, kad un kā rodas sviestskābi veidojošās baktērijas, LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja Silvija Dreijere piedāvā virkni padomu.
Vairāk informācijas skatīt pielikumā.
Informāciju sagatavoja
Silvija Dreijere
LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja
Pielikums | Izmērs |
---|---|
sviestkabe_skabbariba.pdf | 314.69 KB |