Jūs atrodaties šeit

Covid-19 ārkārtas situācijas atbalsts

Ekonomika

Pērn pavasarī, sākoties ārkārtas situācijai valstī Covid-19 dēļ, valsts lēma par tā saukto Covid-19 atbalstu lauksaimniecībai. Kā atbalsts izmaksāts un vai šogad to turpinās?

Atbalsta pamats: 2020. gada pavasarī Covid-19 negatīvās ietekmes mazināšanai ar MK 2020. gada 17. aprīļa rīkojumu Nr. 200 “Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”” no valsts budžeta lauksaimniecības nozarei ir piešķirts finansējums 45 500 000 eiro. Šī summa tika sadalīta sekojoši:

* atbalsts ražotājiem un citiem uzņēmumiem lauksaimniecības un pārtikas nozarē saistībā ar Covid-19 izplatības ietekmi uz tautsaimniecību – 35 500 000 eiro;  

* lauku saimniecību riska pārvaldībai – 5 000 000 eiro;

* uzņēmumu likviditātes un naudas plūsmas saglabāšanai, daļēji dzēšot kredītprocentus – 5 000 000 eiro.

Līdz 2020. gada 31. decembrim bija izmaksāti 29,74 milj. eiro jeb 84% no kopējā pieejamā budžeta. Tomēr jāņem vērā, ka kopējais nepieciešamais atbalsta apmērs pavasarī tika noteikts, rēķinoties ar daudz smagāku Covid-19 ietekmi lauksaimniecībā un pārtikas ražošanā, un faktiskā atbalsta nepieciešamība tomēr bija mazāka.

2020. gadā lauku saimniecību riska pārvaldībā ir izmaksāti visi piešķirtie 5 milj. eiro, bet kredītprocentu daļējai dzēšanai no piešķirtā finansējuma atbalstā izmaksāti 3,5 milj. eiro, un 1,5 milj. eiro palika neiztērēti.


 

 

Šogad ZM gatavo informatīvo ziņojumu, lai pieprasītu no budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” (LNG) papildu valsts atbalsta finansējumu Covid-19 ietekmes mazināšanai un ekonomikas atveseļošanai lauksaimniecības nozarē. Provizoriskais finansējums, par ko ZM rosina diskutēt valdībā, ir vairāk nekā 40 milj. eiro.

Ņemot vērā Covid-19 pandēmijas ietekmi uz lauksaimniecības sektoru, sagatavoti vairāki priekšlikumi krīzes seku mazināšanai un kapacitātes stiprināšanai lauksaimniecībā.

1. Sniegt tiešu finansiālu atbalstu cūkkopības nozares ražotājiem, veicinot saimniecību dzīvotspējas stiprināšanu un mazinot Covid-19 un Āfrikas cūku mēra izplatības ietekmes radītās finanšu grūtības saimniecībām un nodrošinot cūkkopības nozares saglabāšanu.

2. Sniegt finansējumu pasākumā “Kredītprocentu daļēja dzēšana”.

3. Sniegt finansējumu lauksaimniecības, zivsaimniecības un lauku attīstības garantiju programmas īstenošanai ar AS “Attīstības finanšu institūcija Altum” starpniecību, nodrošinot investīciju aizdevumu, apgrozāmo līdzekļu aizdevumu, finanšu līzinga un faktoringa, konkursu un avansa maksājumu garantijas, nodrošinot nozares uzņēmumu finanšu līdzekļu aizņemšanās iespējas komercbankās.

4. Sniegt finansējumu atbalstam sadarbības formu attīstībai un konkurētspējas stiprināšanai, lai stiprinātu dažādas sadarbības formas – mazās un vidējās kooperatīvās sabiedrības un īsās piegādes ķēdes, digitālās platformas pieejamību.

5. Sniegt finansējumu mājputnu nozares ražotājiem, kurus negatīvi ietekmējusi Covid-19 izplatība un, lai daļēji kompensētu ieņēmumu samazinājumu mājputnu audzēšanas saimniecībām. Atbalsta pasākumi pirms to piemērošanas būs jāsaskaņo ar EK. Līdzekļus cūkkopībai un putnkopībai paredzēts piesaistīt no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” (LNG).

ZM informācija