Jūs atrodaties šeit
“Novada Garšas” produktu konkursā 21 zelta medaļa
No teju 170 produktiem, kurus 82 ražotāji bija iesnieguši vērtēšanai šī gada “Novada Garšas” produktu kvalitātes konkursā, augstāko vērtējumu jeb zelta medaļas saņēma 21 produkts, sudraba – 46, bet bronzas – 36.
Arī šogad iesniegto produktu vērtēšana triju dienu garumā notika Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģiju fakultātē (LPTF). Ja pērn žūrijā strādāja 19 eksperti, tad šogad to skaits jau sasniedza 33 – pārtikas tehnologi, vadošie pētnieki, docenti, pavāri un dzērienu eksperti lika lietā visas savas maņas un zināšanas, lai izpētītu iesniegtos produktus.
Elīna Ozola, LLKC Lauku attīstības nodaļas vadītāja: “Lai arī šogad vērtējamo produktu bija mazāk nekā pērn, kad žūrijai nācās analizēt 187 produktu kvalitātes rādītājus, lielāks bija ražotāju skaits, tā nodrošinot lielāku produktu dažādību. Trīs dienas žūrijai arī šogad bija izaicinājumu un atklājumu piepildītas.”
Viena no žūrijas atziņām – ražotājiem vairāk jāpiedomā, ko tieši viņi piegādā vērtēšanai: “Tīra izspiesta ābolu sula nav produkts. Tajā nav, ko vērtēt. Ja vēlas saņemt atbildi uz jautājumu, kādas ābolu šķirnes noteiktām garšas īpašībām izvēlēties, labāk konsultēties ar augļkopības ekspertiem,” uzsver LBTU LPTF vadošā pētniece Dr. sc. ing. Ilona Dabiņa-Bicka.
Savukārt restorāna “Vīna studija” vadītājs Ainārs Reinšmits ražotājus aicina vairāk domāt par līdzsvaru dzērienu garšā: “Šogad dzērienos ļoti “lec ārā” cukurs un skābums, – dažos cukuru vispār nevar atrast. Ļoti interesanti un labi šoreiz ir bezalkoholiskie un karstie dzērieni – tiešām kvalitatīvi.”
Svaigas un pārstrādātas gaļas kategorijā vērtēšana ritēja klusi un ļoti nopietni. Ik pa laikam atskanēja vien klusas, savstarpējas konsultācijas: “Kādēļ šim buljonam veidojas nogulsnes? Vai temperatūra būtu pie vainas?”
LBTU pārtikas tehnologs Jānis Skalbe secina – daudzu iecienītajai doktordesai varbūt jāmaina nosaukums, jo tās kvalitātes rādītājiem, lai arī seni, tomēr ir savi standarti: “Doktordesai jābūt ļoti viendabīgai, bez gaisa burbuļu radītiem caurumiem, kādus mēs te redzējām. Varbūt šādu desu labāk saukt vienkārši par vārītu desu?”
“Ir apsveicami, ka mazie ražotāji nāk ārā no pelēkās zonas, produkti ir garšīgi, bet – bija arī kāda burgera gaļa, kas šādi tomēr nedrīkstētu saukties,” atklāj “Meat Shop” gaļas ceha īpašnieks un vadītājs Kristaps Valdmanis.
Pozitīvas atsauksmes par garšas kvalitāti izpelnījās iesniegtie piena produkti, kā arī konservētais Alūksnes zutis. “Būtu jādomā par zivs mūsdienīgāku iepakojumu, bet – viss jau noteikti atduras pret cenu, jeb – gala patērētāja pirktspēju,” atzīst “Pavāru Kluba” valdes loceklis un restorāna “Entresol” šefpavārs Viesturs Lasmanis. Viņa viedoklim pievienojās arī “Novada Garšas” ilggadējais sadarbības partneris, šefpavārs Gundars Lasmanis: “Es tomēr aicinātu zivju konservu ražotājus padomāt par to, kā zivs izskatās brīdī, kad es atveru konservu kārbas vāku. Acij tīkamāka noteikti būs zivs, kas dekorēta ar kādu burkāna šķēli, lauru lapiņu vai zaļumu zariņu, ne tikai “peldoša” kaut kādā šķidrumā,” norāda G. Lasmanis.
Konkursa triju dienu laikā produktus žūrijas vērtēšanai atbilstoši ražotāju norādēm sagatavoja šefpavārs Gvido Jakobijs. Vaicāts, cik bieži savos ēdienos pavāri izvēlas iekļaut vietējo ražotāju izaudzēto, viņš ir tiešs: “Ēdājam vietējie produkti ātri apnīk, jo tie ir sezonāli, tādēļ – viņš grib garneles. Turklāt vietējais produkts pavāriem lielākoties nav pieejams visu gadu. Piegādātājs var apsolīt divas kazas piegādāt un dienu pirms tam paziņot, ka to nebūs. Viena produkta ražotāji aizvien nekooperējas, lai ilgāk spētu nodrošināt konkrēta produkta piegādes. Vietējie produkti ir, bet to ir maz, un nav arī pietiekami daudz informācijas, kur, kas un ko piedāvā.”
Vietējo produktu atrašanai kā pavārus, tā ikvienu Latvijas iedzīvotāju aicinām izmantot katalogu www.novadagarsa.lv, kurā vienkopus pieejama informācija par teju tūkstoš mazajiem ražotājiem un mājražotājiem visā valstī. Tajā atradīsiet pussimts saimniecību, kuru produkcijai ir Zaļās karotītes zīme, vairāk nekā desmit saimniecības ar “Dabisko pļavu produkta” zīmi, gandrīz 300 bioloģiskās saimniecības, kā arī ar starptautisko GlobalG.A.P sertifikātu.
Ar pilnu medaļu sadalījumu var iepazīties www.novadagarsa.lv sadaļā Aktualitātes
Ilze Rūtenberga-Bērziņa,
LLKC sabiedrisko attiecību speciāliste
Uzziņa:
2023. gada produktu kvalitātes konkursā vērtēja 187 produktus no 74 ražotājiem, 19 produkti ieguva zelta, 82 – sudraba, bet 44 – bronzas medaļas.
Produktu konkursa zelta medaļu ieguvēji
Foto: Uģis Avots un Gundega Fedotova