Konkursa nolikums
Skābbarības konkursa mērķis ir aktualizēt un motivēt augstvērtīgas rupjās lopbarības (skābbarības, skābsiena, kukurūzas skābbarības) gatavošanu piena un gaļas lopkopības saimniecībās.
SKĀBBARĪBAS KONKURSA NOLIKUMS 2024
Konkursa norises laiks – 2024. gada augusts līdz 2025. gada 15. janvāris.
Paraugus var ņemt gan ēdināšanas pakalpojuma sniedzēji, gan mūsu LLKC konsultanti.
Paraugus no bedrēm un tranšejām vajadzētu ņemt ar lielo zondi. Šis ir maksas pakalpojums, kuru var nodrošināt LLKC Lopkopības nodaļas speciālists Harijs Jēkabsons – mēriekārtu tehniķis, iepriekš sazinoties pa tālruni 63050220 vai 26674146, vai Ilmārs Gruduls – 29421467.
LLKC Lopkopības nodaļa
Informācija papildināta 25.02.2025.
Skābbarības konkursa 2024 rezultāti
Domai par labu skābbarību jāaizsākas jau rudenī, kad zālājus vajag pareizi apstrādāt un ieziemot. Atkarībā no tā, cik agri iestājas pavasaris, vienmēr jāatrod pareizais risinājums, kad veikt zālāju mēslošanu, lai zelmenis paspēj gan pabaroties, gan izaugt, lai pareizajā laikā uzsāktu rupjās lopbarības sagatavošanu. Tālāk var redzēt skābbarību kvalitātes vidējos rādītājus. Savukārt savus rezultātus var atšifrēt pēc paraugu laboratoriskajiem numuriem (skat. pielikumu).
1. tabula. Rituļu skābbarība
Vidējie rādītāji | Sausna, % | Proteīns, % sausnā |
NEL, MJ/kg sausnā |
DDM, % sausnā |
Visi paraugi | 37,76 | 14,62 | 5,89 | 63,84 |
Konvencionālie | 38,48 | 14,43 | 5,9 | 63,88 |
Bioloģiskie | 35,71 | 15,16 | 5,85 | 63,74 |
Labākie rādītāji | 21,1 | 6,7 | 72,54 |
2. tabula.Rituļu skābbarība
Vidēji | Sausna | Proteīns | NEL | DDM,% | Optimāls pH |
stiebrzāles + lucerna | 37,12 | 15,51 | 5,9 | 64,71 | 50% |
stiebrzāles + sark.āb. | 36,75 | 14,31 | 5,9 | 63,61 | 95% |
stiebrzāles | 37,51 | 14,62 | 6 | 65,81 | 100% |
lucerna | 36,43 | 18,19 | 5,8 | 63,92 | 34% |
sarkanais āboliņš | 59,57 | 15,75 | 6 | 63,36 | 100% |
3. tabula. Zāles skābbarība tranšejās
Sausna | Proteīns | NEL | DDM, % | Optimāls pH | |
Vidēji visiem | 33,94 | 15,19 | 5,86 | 63,88 | 87% |
Labākie | 21,1 | 7,3 | 71,3 |
4. tabula. Zāles skābbarība stirpās
Sausna | Proteīns | NEL | DDM, % | Optimāls pH | |
Vidēji visiem | 35,39 | 15,73 | 5,81 | 65,91 | 82% |
Labākie | 20,1 | 6,46 | 70,98 |
5. tabula. Zāles skābbarība tuneļos
Sausna | Proteīns | NEL | DDM, % | Optimāls pH | |
Vidēji visiem | 37 | 16,69 | 5,92 | 65,35 | 100% |
Labākie | 19,8 | 6,23 | 68,3 |
6. tabula.Kukurūzas skābbarība
Sausna | Ciete | NEL | DDM,% | |
Vidēji visiem | 36,99 | 36,26 | 6,8 | 73,24 |
Labākie | 48,91 | 7,97 | 75,6 | |
Tuneļos | 36,32 | 36,86 | 6,77 | 72,4 |
Tranšejās | 37,09 | 35,69 | 6,78 | 73,53 |
Stirpās | 37,48 | 37,49 | 6,92 | 72,82 |
Bioloģiskā | 35,81 | 38,81 | 7 | 74,25 |
Rādītājs, par kuru biežāk runājam, domājot par klimatam draudzīgu saimniekošanu, ir sausnas sagremojamība. Tas ir ļoti būtisks rādītājs, lai saimniekotu efektīvi un pilnvērtīgi izmantotu rupjās lopbarības potenciālu, kas ir arī sava veida enerģijas rādītājs. Gan laboratoriskajos izmēģinājumos, gan izmēģinājumos ar dzīvniekiem ir pierādīts, ka sagremojamā sausna (DDM) ir cieši saistīta ar ADF (kokšķiedras) rādītāju. Faktori, kas palielina ADF rādītāju, piemēram, zāles pāraugšana, nopļautās zāles pārāk ilga atrašanās uz lauka, lietus, samazina barības sagremojamību. Konkursam šo rādītāju aprēķinām ar formulām no ADF, lai būtu salīdzināmi rezultāti. Dažādās laboratorijās var tikt lietoti nedaudz atšķirīgi regresijas vienādojumi šī rādītāja aprēķināšanai, kas iegūti, pamatojoties uz lielu laboratorisko izmeklējumu skaitu.
Plašāk lietotais vienādojums ir DDM, % = 88,9 – (0,779 x ADF %)
Skābbarības konkursa 2024 nominanti pa kategorijām:
Nominācija: Zāles skābbarība rituļos
Nominācija: Zāles skābbarība stirpas un tuneļi
Nominācija: Zāles skābbarība tranšejas
Nominācija: Kukurūzas skābbarība
Lai gan katru gadu vidējie skābbarības kvalitatīvie rādītāji uzlabojas, vērtējot vidējos rādītājus redzams, ka visiem vēl ir, kur augt. Tā kā konkursam nav iesūtīti paraugi no visām Latvijas saimniecībam ir skaidrs, ka kopaina noteikti ir atsķirīgāka. Tomēr prieks radīt sacensību garu, kas liek domāt par kvalitatīvu rupjo barību, tās pašpietiekamību un kvalitāti.
Materiālu sagatavoja:
Laila Plīta
LLKC Lopkopības nodaļas konsultante
Tālrunis: +371 27175940
E-pasts: laila.plita@llkc.lv