Jūs atrodaties šeit
Pievienot komentāru
Kartupeļi ir noderīga barība mājlopiem. Tie ir izēdināmi visām mājlopu sugām. Iemesls, kāpēc kartupeļi netiek izbaroti lielos daudzumos, ir pavisam vienkāršs, jo citi barības līdzekļi ir lētāki.
Kāda ir kartupeļu barības vērtība?
Nepieciešami 400 līdz 500 kilogrami kartupeļu, lai nodrošinātu to pašu barības vērtību, kas ir 100 kilogramos graudu. Tā ir aptuvenā vērtība, bet to var ērti izmantot, lai saprastu, cik daudz lopiem kartupeļu ir nepieciešams. Kartupeļu sausnā vidēji ir 6–8% proteīna, 75% – cietes un cukuru. Tajos ir maz A un D vitamīnu, bet daudz kālija.
Ar ko vēl kartupeļi ir vērtīgi lopbarībā?
Tie ir caureju veicinoši, un, izbarojot kartupeļus govīm, kurām barības devā nav skābbarības, cukurbiešu graizījumu vai melases, bet tikai siens, tie labi ietekmē gremošanu. Tie ir garšīgi, uzlabo apetīti un citu barības līdzekļu apēdamību. Tajos ir daudz ūdens (vairāk par 80 procentiem), kas palielina ūdens uzņemšanu dzīvniekiem gadījumos, kad ūdens nav brīvi pieejams. Tas ir īpaši svarīgi tieši slaucamajām govīm mazajās saimniecībās, kur ūdens tiek izdzirdināts tikai 2–3 reizes dienā.
Cik daudz kartupeļu drīkst izbarot katru dienu?
Standarta ieteikums ir 2,5 līdz 4 kg kartupeļu uz katriem 100 dzīvsvara kilogramiem. Dzīvnieki pie kartupeļiem ir jāpieradina pakāpeniski. Lielas govis dienā var apēst pat vairāk nekā 18 kg kartupeļu. Zirgiem var izbarot 6 līdz 9 kg dienā. Cūkām var izbarot kartupeļus, aizstājot 1 kg spēkbarības (graudu) ar 4 kg kartupeļu. Putniem daļu graudu var aizstāt ar tādu pašu daudzumu vārītu kartupeļu. Kartupeļi var aizstāt kukurūzas skābbarību nobarojamiem gaļas liellopiem.
Kā tos izbarot?
Lai iegūtu vislabākos rezultātus, kartupeļus sasmalcina. Tas uzlabo gan garšu, gan samazina aizrīšanās risku. Lopiem kartupeļus izbaro termiski neapstrādātus, izņemot mājputnus, kuriem kartupeļi ir termiski jāapstrādā (jāvāra), arī cūkām vislabāk izmantojas vārīti kartupeļi.
Kad tos izbarot govīm?
Pēc slaukšanas. Kāpēc? Jo piens (piena tauki) no kūts gaisa var piesaistīt kartupeļu smaržu, ja tos izbaro slaukšanās laikā. Paši apēstie kartupeļi caur govs organismu neietekmē piena garšu.
Kartupeļu skābbarība – vai tas ir iespējams?
Labu skābbarību varot sagatavot, ja uz 1 tonnu labi apžāvētas zāles pievieno 250 kilogramus kartupeļu. Kartupeļi būtu jāiesmalcina masā ar zāles smalcinātāju. Iegūtā skābbarība varētu būt līdzvērtīga kukurūzas skābbarībai.
Vai pastāv arī draudi, izēdinot kartupeļus?
Jā, atsevišķos gadījumos. Pārāk daudz zaļu (pēc krāsas) kartupeļu var izraisīt saindēšanos, jo satur solanīnu. Kartupeļus ilgstoši uzglabājot, tie saasno, un asnu vietās arī veidojas solanīns, tāpēc kartupeļu asni nedrīkst nonākt dzīvnieku barībā. Pārbarošana ar kartupeļiem var izraisīt nopietnu caureju. Reizēm dzīvnieki var arī aizrīties ar kartupeļiem.
Silvija Dreijere,
LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja, izmantojot ASV Mainas universitātes ieteikumus