Apmeklējuma tēma: “Augkopības produkciju ražojošo saimniecību konkurētspējas palielināšana, inovatīvu metožu pielietošana un dabas resursu ilgtspējīga izmantošana”. Šoreiz izvēlējāmies mācīties, kā sekmīgi saimniekot nelielās zemes platībās, arī segtajās platībās, izvēloties noteiktas nišas produktus.
Bioloģiskajā saimniecībā “Absolūts Ēd” Lipsku ģimene saimniekošanu uzsāka pirms 19 gadiem ar 2 hektāriem zemes. Šobrīd dārzeņus audzē 4,6 hektāru platībā. Saimniece Ilze Lipska stāsta: “Mums, realizējot izaudzēto, ļoti palīdz sociālie tīkli. Mēs tur ievietojam informāciju, ko audzējam un piedāvājam konkrētajā laikā. Patērētājs izpēta piedāvājumu un veic pasūtījumu. Tā tapa populārās sezonālo dārzeņu kastes, kas nonāk pie patērētājiem. Daba katru gadu ievieš kādas izmaiņas, bet izaudzētais produkts ir jāēd tad, kad tas ir gatavs patērēšanai. Pirmos dēstus audzējam apkurināmā siltumnīcā, tad izstādām vai nu uz lauka, vai neapkurināmās siltumnīcās. Vasaras sezonā iegūstam pat trīs, četras vai piecas ražas. Kā augus izstādām augsnē, tā sējam jauno nākamajai ražai. Redīsi, zaļie zirnīši, kabači, gurķi, dilles, sīpoli, ķiploki, pupiņas, kartupeļi, dažādu krāsu salāti, bietes, puķkāposti, brokoļi, kāposti, garšaugi, tomāti, ķirbji, fenheļi, arī mikrozaļumi. Pēdējos gados pircēji ir iecienījuši saldos kartupeļus. Divas trešdaļas apsaimniekojamās zemes apstādām, bet viena trešdaļa tiek pabarota ar zaļmēslojuma kultūrām. Daļa saimniecībā izaudzētās produkcijas tiek pārstrādāta – top dārzeņu, zaļumu, ogu un sēņu pulveri, sukādes un arī tējas bumbas. Šobrīd izveidota veiksmīga sadarbība ar Jēkabpils novada saimniecību “Spāres L”, kas gatavo makaronus ar mūsu saimniecībā saražotajām garšvielām”.
Aija un Mareks Kantāni saimnieko Lādezerā, Limbažu novadā un specializējas zemeņu un arbūzu audzēšanā. Zemenes audzē lielās plēves siltumnīcās un realizē turpat, Limbažu tirgū. Zemeņu stādus iegādājas Latvijā, SIA “ Garden Plast” veikalā, bet arbūzu sēklas pasūta no Grieķijas. Piedāvājumā ir aptuveni piecdesmit dažādas arbūzu šķirnes, kas tiek potētas uz Lagenārijas jeb pudeļķirbja potcelma. Saimnieks Mareks stāsta: “Tirgū visvairāk pieprasīti ir porciju arbūzi ar aptuveni 5 kg svaru. Mazo šķirņu arbūzi ir gatavi 30 līdz 35 dienas pēc arbūza aizmešanās, bet lielo šķirņu arbūziem līdz gatavībai un ēšanai jāgaida 50 līdz 55 dienas”. Šobrīd siltumnīcā jau gatavojas pirmie arbūzi, kuri aizmetušies 12. aprīlī. Saimniecībā audzē arī dažādus dārzeņu un puķu dēstus pavasara sezonā. Saimnieki audzē arī krūmmellenes, to platību saimnieki vēlas palielināt.
Limbažu novada Viļķenes pagastā ciemojāmies pie saimniekiem Lindas un Dailoņa Viļumsoniem. Viņi audzē bioloģiskās upenes 19 hektāru platībā. Saimniecība ir jauna, tikai piektais darbības gads. Audzē divu šķirņu upenes, novāc ar kombainu un pārdod kooperatīvam. Upeņu ogu novākšanu uzsāk ap 15. jūliju, un novākšana parasti ilgst 10–11 dienas. Pagājušajā gadā saimnieki ieguvuši pirmo labo ražu – vidēji 3,3 tonnas no hektāra. Saimnieces Lindas priekam iestādītas peonijas. Tās gan pircējiem šobrīd tiek piedāvātas griezto ziedu veidā.
Saimniecību apmeklējums tiek nodrošināts Lauku attīstības programmas (LAP) investīciju pasākuma LAP 2014.-2020. apakšpasākuma “Saimniecību un mežu apmeklējumu nodrošināšana” ietvaros, LAD līguma Nr. 10.2.1-2.36/23/P23.