Saimniecību apmeklējumu iesākām pie Normunda Rozentāla, kurš ražo dažādus sublimētus augļus, ogas un dārzeņus ar zīmolu “Rain Berries snack”. Saimniecībā nelielos apjomos audzē dažādas ogas un augļus, kurus pārstrādā. Ideja par pārstrādi tapusi laikā, kad saimniekam radās veselības problēmas un bija jādomā par papildu ienākumu gūšanas avotu. Tajā brīdī sublimēšana vēl nebija tik ļoti populāra metode kā šobrīd. Sublimēt nozīmē aukstumā saldējot žāvēt, šādā veidā produkts nezaudē garšu, smaržu un apjomu, taču svars samazinās ļoti krasi, tāpēc gatavais iznākums dažkārt ir pat 10 reizes vieglāks, nekā tas bijis sākotnēji.
Kad saimniekam radās ideja par sublimēšanu, iekārtas nebija tik viegli pieejamas un bija maz zināmas, bet tieši tāpēc šī ideja arī tika realizēta. Šobrīd saimniecībā tiek piedāvāti sublimēti augļi, ogas, kā arī dažādi maisījumi, kurus sasmalcinot un miksējot tiek radīti “krapški” – šis nosaukums radies no vārda čipsi, jo latgaliski tie ir “krapški”. Kopumā piedāvātais sortiments sasniedz gandrīz 40 pozīcijas un ikvienam ir izvēles iespējas. Brīnišķīgs veids, kā saglabāt ogās visas labās un vērtīgās vielas, nezaudējot izskatu, radot maksimāli augstu pievienoto vērtību.
Tālāk devāmies uz alpaku saimniecību “Alpaku sala”. Saimniecībā tiek audzētas vairāk nekā 30 alpakas. Interesanti, ka saimniekiem ir liela alpaku krāsu dažādība, kas atspoguļojas dzijās. Alpakas mati jeb vilna ir patiesi smalka un mīksta, tai ir ļoti augsta tirgus cena – šobrīd ap 25 eiro/100 grami. Alpakas vilnas izstrādājumi ir ļoti mīksti, maigi un silti, kā arī būtiskākais, ka tie nav alerģiski. Dažādus izstrādājumus iespējams iegādāties arī uz vieta saimniecībā, bet, kā teic saimniece, piedāvājums ir neliels, jo pieprasījums pēc šādiem adījumiem liels, un tie tiek ātri realizēti visā pasauli.
Alpaku saimniecībā nav vienas noteiktas nozares, no kuras veidojas pamata ieņēmumi, bet ir vairāki darbības virzieni, kas veido ieņēmums. Viss ir savstarpēji saistīts. Viens no virzieniem ir vilnas ieguve, otrs – alpaku pārdošana, trešais – saimniecības apskate un ekskursijas, un vēl saimnieks nodarbojas ar alpakām nepieciešamā aprīkojuma un instrumentu ražošanu. Laika gaitā gūtā pieredze un zināšanas par alpaku kopšanu un tai nepieciešamajiem instrumentiem un aprīkojumu, kā arī tā ierobežotā pieejamība radījusi jaunu ideju. Ir instrumenti, bez kuriem saimniecībā nevar iztikt, un tā kā šis aprīkojums ir diezgan specifisks un nav plaši izplatīts, radusies ideja par tā ražošanu. Šeit biznesa ideja radusies no pieejamības problēmas. Alpaku cirpšanai nepieciešams aprīkojums, un saimnieks ražo ļoti ērtus un praktiskus galdus, šķēres, nagu šķēres, zobu vīles u. c.
Apskatot saimniecību, dalībnieku uzmanību piesaistīja dunduru ķērāji, kas var ļoti noderēt arī lopkopības saimniecībās, lieliska ideja, ko pārņemt savā saimniecībā, un tā pa kādai jaunai idejai ik reizi tiek iegūta savām saimniecībām.
Turpinājumā apmeklējām turpat netālu esošo “Dvietes īsto lauku saldējumu”. Saldējums tiek ražots no pašu saimniecībā saražotā piena – top saldējums no īsta lauku piena un, lai dažādotu garšas, tiek pievienotas dažādas ogas un augļi, kas tiek audzēti turpat saimniecībā vai vajadzības gadījumā iepirkti, jo, piemēram, šokolādi jau paši neražo.
Saimnieki ar ES projektu līdzfinansējumu ir izveidojuši nelielu saldējuma kiosku tupat pie saimniecības, un garām braucējiem, kas dodas uz skatu torni vērot putnus un dabu, ir iespēja iegādāties īstu saldējumu. Brīnišķīga saimniecības prezentācija un vizuālais tēls atstāj patīkamu iespaidu, un saldējuma garša ir patiesi lieliska. Vērtības, pie kurām turoties, Dvietes īstā lauku saldējuma garša ir ar patiesi augstu pievienoto vērtību.
Saimniecību apmeklējumu noslēdzām SIA “Kazanova” stipro alkoholisko dzērienu ražotnē. Jauni un enerģiski uzņēmēji turpat netālu no Daugavpils ir uzsākuši ražošanu no nulles. Savu darbību sākuši kā mājražotāji, bet nu jau kļuvuši lielie ražotāji un plāno iziet arī ārpus Latvijas tirgus. Saimniekiem ir lieli ābeļdārzi, upeņu lauki, un tiek audzētas arī citas ogas, lai ražotu produkciju. Šobrīd piedāvājumā ir 9 veidu stiprie alkoholiskie dzērieni un upeņu vīns. Tiek ražoti arī dzērieni ar sezonālu garšu, piemēram, Ziemassvētkos – mandarīnu un piparkūku nots.
Jaunieši nebaidās eksperimentēt un šobrīd eksperimentālā kārtā top kaut kas jauns. Sadarbībā ar z/s “Kotiņi”, kur tiek ņemtas klijas, tiek gatavots dzēriens. Kas no tā sanāks, redzēsim pēc kāda laika, jo šobrīd tas ir izmēģinājums. Visu piedāvāto produkciju iespējams iegādāties internetveikalā un lielākajos veikalu tīklos Latvijā, kā arī pamazām top firmas veikaliņš netālu no ražotnes. Enerģija, ar kādu tika stāstīts par ražošanas procesu, par uzņēmuma izveidi, patiesi priecē. Laukos ir iespējas attīstīties un augt, vien jāatrod katram sava niša, jādara tas, ka patiešām patīk un izdodas.
Noslēdzot saimniecību apmeklējumu, ar dalībniekiem vienmēr pārrunājam par ieguvumiem. Katru reizi apstiprinās, ka šī pieredze un redzesloka paplašināšana liek paraudzīties savās saimniecībās uz lietām no cita skata punkta. Uzklausot saimniecību apmeklējuma dalībniekus, ar prieku secinām, ka katra pieredze ir vērtīga, ne tikai tā, kas atstāj pozitīvu iespaidu, bet arī tā, kas liek padomāt, ka lietas varētu darīt arī citādi. Ik reizi, apmeklējot saimniecības, varam redzēt lielu entuziasmu, ar kādu par savu darāmo stāsta saimnieki. Priecē, ka pie mums ir aktīvi un uzņēmīgi cilvēki, kuri dara savu darbu ar prieku. Laukos joprojām ir daudz darbīgu cilvēku, kuri mēģina uzsākt ko jaunu, pilnveidojas un attīstās, cits maziem solīšiem uz priekšu, cits lēcieniem, bet katrs virzās pretī saviem mērķiem.
Ar prieku varam teikt, ka pēc šādiem braucieniem lauksaimnieki ir iedvesmojušies jaunam darba cēlienam un, iespējams, kādu no šīm idejām tuvākajā laikā mēģinās īstenot arī savā saimniecībā. Tieši to arī vēlam ikvienam lauksaimniekam, smelties idejas, pilnveidoties un meklēt jaunas, inovatīvas idejas un iespējas tās realizēt. Uzdrīkstēties un darīt!