JRC pētnieki ne tikai identificēja Ceilonas kanēļa, kas ir vērtīgākā šķirne, aizstāšanu ar kasiju, kas ir lētāka un mazāk aromātiska alternatīva, bet arī identificēja citus iespējamos aizstāšanas veidus. Analīzē tika iekļauti 104 kanēļa paraugi, no kuriem 44 bija marķēti kā Ceilonas kanēlis, kas iegādāti mazumtirgotāju veikalos 10 ES valstīs, kā arī Apvienotajā Karalistē, Serbijā un Šrilankā.
Vairāk nekā 66% analizēto paraugu neatbilda starptautiskajiem kvalitātes standartiem un ES pārtikas nekaitīguma tiesību aktiem, bija aizdomas par krāpšanu un/vai, iespējams, pārsniedza likumīgās kumarīna robežvērtības. Kumarīns ir dabīgs aromātisks savienojums, kas atrodams kasijā un citos augos, un ir potenciāli toksisks aknām.
2023.gadā kanēlis bija piektā visvairāk importētā garšviela ES pēc ingvera, paprikas, pipariem un kurkumas; tā kā paredzams, ka kanēļa pieprasījums nākamajos gados pieaugs, kanēlis ir pievilcīgs mērķis krāpniekiem.
Ir divi galvenie kanēļa botāniskie veidi: Ceilonas kanēlis (Cinnamomum verum jeb Cinnamomum zeylanicum Blume ), kura dzimtene ir Šrilanka, un kasija (Cinnamomum cassia jeb Cinnamomum aromaticum ), kuras dzimtene ir Mjanma, kas ir lētāka un zemākas kvalitātes alternatīva ar spēcīgāku garšu un dabiski satur kumarīnu. Atkarībā no tirgus abi veidi bieži vien var tikt apzīmēti vienkārši kā “kanēlis”, kas var radīt neskaidrības.