Jūs atrodaties šeit

“Nogaršo Latviju Pierīgā” atklāj zaļumu daudzveidību

Lauku attīstība

Pierīga sevī ietver 13 pašvaldības, kuru atraktīvos un darbīgos mazos ražotājus ikvienam bija iespēja iepazīt nedēļas nogalē notikušajos Siguldas pilsētas svētkos –  Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) organizētajā “Novada Garšas” pasākumā “Nogaršo Latviju Pierīgā”.

“Novada Garšas” galvenais uzsvars Siguldā bija – zaļumi. Kā dažnedažādi augi, tā dārzeņi, augļi un ogas. Pasākuma apmeklētāji atzina – pārsteidzis tas, cik daudzveidīgu produkciju šajā kategorijā piedāvā mazie ražotāji tepat Rīgas pievārtē. Ne viens vien pircējs paņēma ražotāju kontaktus, lai arī ikdienā varētu mieloties ar viņu radītajiem gardumiem.

Arī Pierīgā notika “Jauno pavāru skola”, kurā Siguldas basketbola komandas jaunieši gatavoja veselīgu zivju burgeru ar dažādiem zaļumiem. Īstu jautrību sacēla Siguldas vidusskolas sporta klases skolēni, kuri pavisam godīgi atzina, ka zaļumi nav tie iecienītākie ikdienā, bet “Mazo pavāru skolā” gūtās idejas viņi nu izmantošot arī mājās.

Konkursā “Mīlētākās pilsētas pusdienas ģimenei” noskaidrojās, ka tik smalku restorānu kā “Fazenda”, “Kungu rija” un “Ferma” šefpavāri var nodemonstrēt viegli mājās pagatavojamu ēdienu, izmaksās iekļaujoties līdz 3 eiro uz vienu porciju. Par labāko šajā konkursā stingrā  žūrija atzina restorāna “Ferma” šefpavāru Māri Astiču.

Neiztrūkstošs ir konkurss “Tautas garša”, kurā apmeklētāji balso par sev tīkamāko produktu  – četri pasākumā izceltā produkta saimnieki un pa vienam saimniekam no citām kategorijām, kuri saņēmuši visvairāk balsu, bez maksas varēs piedalīties “Novada Garšas”  noslēguma pasākumā septembra beigās Rīgā, Hanzas peronā.

 

Konkursa “Tautas garša” uzvarētāji pa kategorijām:

Augu izcelsmes produkti (tai skaitā, augļu un dārzeņu produkti, tējas, garšvielas), – 

“Dabas Laboratorija”; z/s “Mērtas”; “Absolūts ēd”; “Ice Bliss”;

Piena produkti – Jānis Lapsa;

Gaļas un zivju produkti, medus – SIA “Berica”;

Miltu izstrādājumi – Una Brakša;

Alkoholiskie dzērieni – z/s “Pīlādži”;

Bezalkoholiskie dzērieni – SIA “Royalcoffee”;

Ēdināšanas uzņēmums (kafejnīca, restorāns) – “Lazanjas Republika”.

Šis bija otrais no kopumā pieciem LLKC rīkotajiem tematiskajiem pasākumiem, kuru mērķis – popularizēt vietējo produktu ražotāju, lai mudinātu pircēju iepazīt un aizvien vairāk izvēlēties dzīvesvietai tuvāk radītos pārtikas produktus.

 

Nākamie pasākumi plānoti:

29.06. Zivju pietura pie Nabas ezera – Makšķerēšanas festivāla ietvaros Padures pagastā, Kuldīgas novadā (Kurzeme);

06.07. Maizes pietura Ribbes dzirnavu 150 gadu svinību ietvaros Ceraukstē, Bauskas novadā (Zemgale);

20.07. Piena pietura Krāslavas pilsētas svētku ietvaros (Latgale);

27.09.- 28.09. Visu “Novadu Garšu” satikšanās Rīgā, Hanzas peronā.

 

Plašāk: Dace Langiša, LLKC Lauku attīstības nodaļas projektu vadītāja, e-pasts: dace.langisa@llkc.lv.; 

Pasākuma aktualitātēm seko arī: https://www.facebook.com/NovadaGarsa/

 

Foto: Uģis Avots

Informāciju sagatavoja

Ilze Rūtenberga-Bērziņa

LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja

 

Foto Galerija: