Jūs atrodaties šeit

Tehnisko pakalpojumu cenas Latvijā 2012. gadā

Ekonomika

SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” ir apkopojis tehnisko pakalpojumu cenas Latvijā par 2012. gadu.

Tehnisko pakalpojumu cenu apkopojums veikts, pamatojoties uz novadu lauku attīstības speciālistu iesūtīto informāciju par 56 dažādu tehnisko pakalpojumu cenām visos Latvijas reģionos – šķīvošanu, organisko un minerālmēslu izkliedēšanu, aršanu, kultivēšanu, dziļirdināšanu, frēzēšanu, šļūkšanu, graudaugu sēšanu, pievelšanu, kombinēto augsnes apstrādi, sējumu ecēšanu, kartupeļu stādīšanu un vagošanu, smidzināšanu, zāles pļauju, ganību appļaušana, grāvju un ceļmalu appļaušana, zāles vālošanu, presēšanu ķīpās un rituļos, savācējpiekabes izmantošanu, graudaugu kulšanu, salmu un zāles smalcināšanu, kartupeļu lakstu pļaušanu, kartupeļu kratīšanu un novākšanu ar kombainu, graudu kaltēšanu, tīrīšanu, malšanu, kodināšanu, sniega šķūrēšanu, šķeldošanu, kā arī dažādu jaudu traktoru nomu un kravas automobiļa izmantošanu.

Apkopotie dati neatspoguļo Latvijas vidējos rādītājus un izmantojami tikai informatīvos nolūkos.

Salīdzinot ar 2011. gada rezultātiem, tehnisko pakalpojumu cenām kopumā ir tendence palielināties. Vidējais cenu palielinājums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir 5%. Degvielas cenu kāpums ir ietekmējis būtiskākās un energoietilpīgākās tehnikas pakalpojumu pozīcijas. Visvairāk palielinājušās aršanas, kultivēšanas, pārējās augsnes apstrādes, pļaušanas, kā arī graudu kaltēšanas un tīrīšanas pakalpojumu cenas. Atsevišķu mazāk pieprasītu tehnikas pakalpojumu, tādu kā kāpurķēžu traktora noma, pašgājējsmalcinātāja un savācējpiekabes izmantošana, cenu datu bāze nav tik plaša, cenu svārstību amplitūda - lielāka un tāpēc radušās krasākas šo tehnikas pakalpojumu cenu izmaiņas, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rezultātiem.

Novadu speciālisti atzīst, ka cenu bieži nosaka tas, ka pakalpojumu sniedzēju ir maz un nav liela konkurence.

Apkopojot datus pa reģioniem bija redzams, ka starp tiem cenas būtiski neatšķiras. Vidēji tehnikas pakalpojumu cenas Pierīgas reģionā ir augstākas nekā pārējos reģionos, kas ir skaidrojams ar zemāku lauksaimnieciskās darbības intensitāti. Tomēr dažas cenas ir augstākas Latgalē (piemēram, kartupeļu novākšana gan ar kombainu, gan kratītāju), bet zāles lopbarības sagatavošanas pakalpojumi ir dārgāki arī Vidzemē un Latgalē. Savukārt graudu novākšana ar kombainu, kā arī lielākā daļa no augsnes apstrādes pakalpojumiem ir dārgāki Pierīgā un Zemgalē. Tas varētu būt saistīts ar to, ka dažos reģionos atsevišķi pakalpojumi ir mazāk pieejami, līdz ar to pēc tiem ir lielāks pieprasījums un augstākas cenas, kā arī lielāks pakalpojumu pieprasījums novērojams konkrētu reģionu specializētajās nozarēs.

Tāpat kā iepriekšējos gados novadu lauku attīstības speciālisti uzsver, ka daudzos novados nav specializēti pakalpojumu sniedzēji, šis tirgus valstī ir ļoti neliels. Tehnikas pakalpojumus lielākoties sniedz saimnieki, kuri paši nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu un pakalpojumus sniedz laikā, kad saimniecības darbi ir izdarīti. Līdz ar to tas nav viņu pamatdarbs, un prioritāte ir laicīgi veikt darbus savā saimniecībā. Neliels pakalpojumu sniedzēju skaits ietekmē arī cenu līmeni, kas šī iemesla dēļ dažos novados ir augstāks.

Tehnisko pakalpojumu cenu apkopojums par 2012. gadu ir pieejams LLKC mājas lapā www.llkc.lv sadaļā „Informatīvie materiali”, kur ir atrodami arī tehnisko pakalpojumu cenu apkopojumi par iepriekšējiem gadiem.

Sagatavoja Santa Pāvila,
LLKC Ekonomikas nodaļas vadītāja

Pievienot komentāru